Recenze: Konec plýtvání jídlem

20.07.2021

V dřívějších dobách bylo jídlo pro naše předky posvátné. Sledovali růst jednotlivých surovin, starali se o ně a nakonec je i zpracovávali. Vážili si každého sousta a dokázali využít i ty nejmenší zbytky, ať už v podobě chutných pokrmů či jako hnojivo na zahradě. V dnešní době blahobytu si stále více lidí jednotlivých surovin neváží a často s nimi zbytečně plýtvá. Jak využít zdánlivě nepotřebné zbytky v náš prospěch a ušetřit i nějaké peníze se dozvíme v knize Konec plýtvání jídlem, kterou vydalo Nakladatelství KAZDA roku 2020.

Publikace je součástí praktické a velmi oblíbené série, kterou vytvořil kolektiv německých autorů z berlínského portálu Smarticular.net. Z této řady můžete znát některou z předchozích knih, jako například Zkuste to doma sami - zahrada a balkon (recenze ZDE) nebo Jedlé město. Vyjděte do ulic! (recenze ZDE). Jak nám sám název napovídá, tento titul je zaměřen na zbytečné plýtvání jídlem.

V díle se seznámíme s několika obecnými informacemi, jak předejít zbytečnému plýtvání i jak potraviny správně skladovat a zpracovávat. Naučíme se využívat staré pečivo, přezrálou zeleninu i další zdánlivě nepotřebné suroviny jako je například kávová sedlina. Dozvíme se také něco o kompostování, hnojení a v neposlední řadě získáme poměrně velké množství odkazů, kde nalezneme více tipů pro šetrnější zacházení s potravinami.

Ocenila jsem, že je titul vytištěn na ekologicky recyklovaném papíře s certifikátem FSC, což skvěle doplňuje celkovou myšlenku díla.

Ačkoli jsem si až dosud myslela, že se snažím k potravinám přistupovat s úctou a zbytečně s nimi neplýtvat, dozvěděla jsem se zde mnoho skvělých rad, jak své snažení ještě více zdokonalit. Naprosto skvělé mi přišly například rady, jak vyžít cibulové slupky, použité čajové sáčky či vodu z těstovin.

Velkým plusem je i více než 333 nejrůznějších receptů a nápadů, jak bezezbytku potraviny zpracovat. Velmi jsem si zamilovala recepty na chudé rytíře, švestkové čatní či pralinky ze zbylého cukroví a sušenek.

Nesmírně praktický je i sezonní kalendář sklizně ovoce a zeleniny, jenž nalezneme na konci titulu.

Knihu bych rozhodně doporučila všem lidem, kteří nechtějí zbytečně plýtvat, chtějí žít více v souladu s přírodou a zároveň i ušetřit své peníze.

Děkuji nakladatelství KAZDA za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Autor: Zdeňka Kudová

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky