Recenze: Konec plýtvání jídlem
V dřívějších dobách bylo jídlo
pro naše předky posvátné. Sledovali růst jednotlivých surovin, starali
se o ně a nakonec je i zpracovávali. Vážili si každého sousta a
dokázali využít i ty nejmenší zbytky, ať už v podobě chutných
pokrmů či jako hnojivo na zahradě. V dnešní době blahobytu si
stále více lidí jednotlivých surovin neváží a často s nimi
zbytečně plýtvá. Jak využít zdánlivě nepotřebné zbytky v
náš prospěch a ušetřit i nějaké peníze se dozvíme v knize
Konec plýtvání jídlem, kterou vydalo Nakladatelství KAZDA roku
2020.
Publikace je součástí praktické a velmi oblíbené série, kterou vytvořil kolektiv německých autorů z berlínského portálu Smarticular.net. Z této řady můžete znát některou z předchozích knih, jako například Zkuste to doma sami - zahrada a balkon (recenze ZDE) nebo Jedlé město. Vyjděte do ulic! (recenze ZDE). Jak nám sám název napovídá, tento titul je zaměřen na zbytečné plýtvání jídlem.
V díle se seznámíme s několika obecnými informacemi, jak předejít zbytečnému plýtvání i jak potraviny správně skladovat a zpracovávat. Naučíme se využívat staré pečivo, přezrálou zeleninu i další zdánlivě nepotřebné suroviny jako je například kávová sedlina. Dozvíme se také něco o kompostování, hnojení a v neposlední řadě získáme poměrně velké množství odkazů, kde nalezneme více tipů pro šetrnější zacházení s potravinami.
Ocenila jsem, že je titul vytištěn na ekologicky recyklovaném papíře s certifikátem FSC, což skvěle doplňuje celkovou myšlenku díla.
Ačkoli jsem si až dosud myslela, že se snažím k potravinám přistupovat s úctou a zbytečně s nimi neplýtvat, dozvěděla jsem se zde mnoho skvělých rad, jak své snažení ještě více zdokonalit. Naprosto skvělé mi přišly například rady, jak vyžít cibulové slupky, použité čajové sáčky či vodu z těstovin.
Velkým plusem je i více než 333 nejrůznějších receptů a nápadů, jak bezezbytku potraviny zpracovat. Velmi jsem si zamilovala recepty na chudé rytíře, švestkové čatní či pralinky ze zbylého cukroví a sušenek.
Nesmírně praktický je i sezonní kalendář sklizně ovoce a zeleniny, jenž nalezneme na konci titulu.
Knihu bych rozhodně doporučila všem lidem, kteří nechtějí zbytečně plýtvat, chtějí žít více v souladu s přírodou a zároveň i ušetřit své peníze.
Děkuji nakladatelství KAZDA za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.
Autor: Zdeňka Kudová