Recenze: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Moderní domácnost beze zbytků
V dnešním uspěchaném světě lidé věnují jídlu stále menší pozornost než v minulosti. Je stále častější, že se lidé stravují za pomoci restaurací či rychlého občerstvení a samotnému vaření už nevěnuje tolik pozornosti jako v dřívějších dobách. Potravinami se více plýtvá. Nyní je zcela normální, že se v běžné domácnosti vyhodí v průměru až 40 % vyprodukovaných potravin. Oproti tomu naše babičky věnovaly přípravě jídla mnoho péče a zužitkovaly i ten nejmenší drobeček. Jak se vrátit k této pozapomenuté moudrosti, přestat zbytečně plýtvat a ušetřit několik peněz měsíčně navíc vám poradí Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové - Moderní domácnost beze zbytku. Knihu vydalo nakladatelství Smart Press roku 2018.
Autorka Jitka Rákosníková přehledně rozdělila titul do osmi hlavních kapitol, ve kterých nás nejdříve seznámí s recyklací a jejími výhodami. Poradí nám, jak se správně zamyslet na tím, které domácí spotřebiče jsou pro nás nezbytností a nebo zbytečností. Dá nám několik typů, jak šetřit ne jen jídlem, ale i penízi. Představí nám jednotlivé suroviny a nakonec odhalí svým čtenářům mnoho výborných receptů z české i zahraniční kuchyně.
Publikace je psána lehkým a čtivým stylem. Velkým plusem je určitě jednoduché a přehledné uspořádání jednotlivých kapitol i celého titulu. Čtenář má tak skvělou možnost vrátit se kdykoli k potřebné části. Každého milovníka knih navíc jistě potěší látková záložka, která je součástí díla.
Velice jsem ocenila mnoho cenných a praktických rad, které se týkaly údržby kuchyně, nakupování i práce s potravinami.
Obrovským překvapením pro mě byly pasáže, ve kterých autorka představuje jednotlivé potraviny. Dozvíme se v nich ne jen mnoho zajímavostí, ale i rady jak dané suroviny uchovávat, vhodně využívat jejich zbytky či jak je správně připravovat.
Velmi se mi líbil styl jakým jsou recepty popsány. Všechny návody jsou jednoduché a díky jasným pokynům zaručují čtenářů téměř jasný úspěch. Velmi sympatickým dojmem na mě působil i úvod každého pokrmu, který nám prozradí o jídle několik pozoruhodných informací.
Pomyslnou třešničkou na dortu je určitě snadná dostupnost jednotlivých potravin, které jsou v díle používány. Většinu z nich opravdu běžně naleznete ve své komoře, spíži, mrazáku či sklepě.
Velkým plusem je určitě velké množství českých i zahraničních receptů tvořených za pomoci tradičních domácích postupů i moderních trendů. Osobně jsem si nejvíce oblíbila žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou, švýcarskou sýrovou polévku a ovesné sušenky.
Vyzdvihnout bych určitě chtěla také překrásné fotografie Aleny Hrbkové, které nás provázejí celým dílem a perfektně jej doplňují.
Knihu bych doporučila všem milovníkům dobrého jídla a všem lidem, kteří jím nechtějí zbytečně plýtvat.
Děkuji nakladatelství Smart Press za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.
Autor: Zdeňka Kudová